Image title

Hoe kan je HR++ glas herkennen?
Met welke van de 3 soorten HR++ glas heb je te maken?


Image title


HR++ glas is momenteel de meest voorkomende glassoort. Bij 90% van de aanvragen die bij ons binnenkomen betreft het HR++ glas. Maar hoe kan jij zélf herkennen of het HR++ glas is? En als je dat eenmaal weet, welke soort heb je dan? Er zijn er namelijk drie. Het is zéér belangrijk dat je weet met welk type glas je te maken hebt om een goede keuze te maken. Een verkeerde keuze zal onherroepelijk tot onvrede van je klant leiden.
Uiteraard helpen we je op weg.HR++ glas -hoog rendementsglas


De opvolger van HR+ glas. Er zit een verbeterde isolerende en warmtewerende coating (solar coating) tussen de glasbladen, gevuld met argongas. Dit type wordt momenteel het meest toegepast.

Hoe kan je HR++ glas herkennen?

Dubbel glas en HR++-glas lijken erg op elkaar. 

Image title

Beide soorten glas hebben een aluminium strip tussen twee glasplaten. Dubbel glas wordt ook vaak Thermopane genoemd. Het kan blank of getint zijn en zit vaak in gebouwen uit de jaren '80 en '90.

Je kan erachter komen welk soort dubbel glas je hebt door te kijken op de aluminium strip tussen de glasplaten. Zie je de letters HR: dan is het HR++-glas. Staan er geen letters, of wel letters maar geen HR: dan is het meestal dubbel glas.
Image title

Beide soorten glas hebben een aluminium strip tussen twee glasplaten. HR++-glas heeft een extra isolerende folie, maar deze is onzichtbaar. 

Twijfel je nog, dan zijn er twee testen om erachter te komen of je HR-glas hebt.


Test 1: Check de codes in de aluminium strip

Via de codes die je in de aluminium strip kunt zien, kun je achterhalen of het om gewoon dubbel glas of om HR++-glas gaat. Vul deze codes in op een zoekmachine op internet en je vindt op de site van de fabrikant meer informatie over het soort glas.

Test 2: Doe een check met een aansteker / lucifer 

Ga aan de binnenkant van het glas staan. Houd een brandende aansteker of lucifer voor het glas en kijk schuin op het glas. Als het goed is, zie je vier vlammetjes in het glas gespiegeld. Hebben alle vier de vlammetjes dezelfde kleur, dan is het dubbel glas. Heeft het tweede of derde vlammetje een iets andere kleur? Dan is het HR++-glas.
Image title

Gebruik een vlammetje of een aansteker om te kijken of één van de vlammetjes een andere kleur heeft. Zoja, dan heb je te maken met HR++ glas. Maar let op: er zijn drie soorten HR++ glas.Met welke van de 3 soorten HR++ glas heb je te maken?

Er zijn 3 HR++ glassoorten. De verschillen zitten in de positie van de coating op het glas. Op de tekening hieronder kan je het zien. Elk type heeft de speciale coating op een andere zijde van het glas zitten.

A:    HR++ :met de solar coating op glaszijde #3)
B:    HR++ :met een High Performance Low E coating op glaszijde #2)
C:    HR++ :met de solar coating op glaszijde #2 plus de High Performance Low E coating op glaszijde #3


UITLEG: HR++ glas bestaat uit 2 beglazingen met 4 glaskanten (glaszijden). De glaszijden worden geteld vanuit de buitenbeglazing. Dus de 1e glaszijde is dan de buitenkant van buitenbeglazing, de 2e glaszijde is dan de binnenkant van de buitenbeglazing en de 3e glaszijde is dan de binnenkant van de 2e beglazing (het binnenraam).

Hoe kan je nou zien aan welke zijde de coating zit?


Eenvoudig. Doe dezelfde test als hierboven met de aansteker of lucifer.
Ga aan de binnenkant van het glas staan. Houd een brandende aansteker of lucifer voor het glas en kijk schuin op het glas. Als het goed is, zie je vier vlammetjes in het glas gespiegeld.
  • Heeft het tweede vlammetje een iets andere kleur? -dan heb je type A

  • Heeft het derde vlammetje een iets andere kleur? -dan heb je type B

  • Hebben zowel het tweede als het derde vlammetje een andere kleur? -dan heb je type C.

Let op: Je kunt ook proberen om met de zaklamp op je telefoon te checken of je dubbel glas of HR-glas heeft. Dit is helaas niet in alle gevallen goed te zien. Gebruik in ieder geval geen gewone zaklamp met led, deze heeft te weinig lichtbereik om de kleuren goed weer te kunnen geven.


foto's en bron: Milieu centraal

Image title

Kom je er niet uit? Tóch nog vragen?
Bel ons gewoon even; we helpen onze klanten graag: 0499 375 500


Laden
Laden