Image title


MONTEREN: in gebouwen (vlak glas toepassingen)

Het installeren van raamfolies op vlakke ramen van gebouwen zoals bijvoorbeeld woonhuizen, kantoorpanden en winkeletalages lijkt makkelijk. Maar er zijn een paar punten waar je rekening mee dient te houden. Aangezien de folie bestaat uit verschillende lagen polyester, is het hard en totaal niet rekbaar.
Kreukels, stofpuntjes en vouwtjes zijn direct en permanent zichtbaar. De werkwijze van de monteur is dus cruciaal. Let op de volgende aspecten tijdens montage:

-Het glas moet volledig schoon en stofvrij zijn.
-Het glas moet ontdaan zijn van eventuele harde puntjes.
-Zorg dat de omgeving vrij is van ronddwarrelend stof.
-Onthoudt dat elke beweging stof doet opwaaien.
-Hoe meer de folie spiegelt, hoe makkelijker stofpuntjes en foutjes te zien zijn.
-Gebruik de juiste gereedschappen; dit voorkomt montageproblemen achteraf.

TIP: volg een praktijktraining bij ons. Daar leert u onder elke omstandigheid de moeilijkste folies monteren, plus de daarbij behorende verkoop- en technische productkennis.

Gebouwen -voorbereiding en reinigen
Een goed begin is het halve werk zeggen ze vaak. En dat klopt ook. Voordat je gaat beginnen, is het van belang dat je weet welke aspecten je montage kan ruïneren. Stof is je grootste vijand!
Door dit zoveel mogelijk uit te sluiten, zal dit de kwaliteit van het uiteindelijke resultaat aanzienlijk verhogen.
STOF: zit overal. Op het raam, het kozijn, tussen de rubbers van de sponningen en in de lucht.

Zo voorkom je stof-ellende:
1:Zorg dat je omgeving geen stof kan doen opwaaien, Dus deuren dicht en geen luchtstroming. Spuit met je sprayflacon (550-110, 550-4075, 550-4007) even snel in de lucht vlak voordat je de folie gaat aanbrengen op het glas. De fijne waternevel die je rondspuit, haalt het ronddwarrelend stof weg uit de lucht.
2:Leg indien nodig wat katoenen doeken, een stucloper of zeil op de grond waar je loopt. Dit voorkomt oplaaiend stof tijdens je bewegingen.
2:Maak de ruit gronding schoon met (SurfaceCleanerII 600-SC02 of GlassCleaner 600-GC101). Gebruik witte celstofdoeken om te inspecteren op de ruit écht schoon is. Vooral bij de rubbers in de sponningen. Gebruik (150-090) met daaromheen de witte celstofdoek en duw deze tussen het rubber en het glas. Trek op deze manier de rakel en doek tussen alle randen en hoeken en je ontdoet ook deze plaatsen van vuil en stof.
3.Maak de ruit nat en gebruik één van de volgende schrapers (300-001, 300-015, 300-003, 300-012, 300-011) om eventuele harde puntjes van het glas te verwijderen. Deze puntjes kunnen de folie doen scheuren wanneer je de folie gaat aanrakelen. Als de hele ruit in 'geschraapt', sproei het volledig nat en gebruik één van deze rakels (300-030, 300-RT01, 150-052, 150-053, 150-001, 150-002) om het water (met de daarin losse puntjes vuil) naar één kant te trekken.

Doe dit als volgt: Begin links bovenaan tegen de linker sponning en trek de rakel van boven naar beneden. Pak een schone celstofdoek en maak de rakel schoon. Ga nu weer naar linksboven en trek horizontale banen van links naar de rechter sponning. Ga steeds een stapje lager maar zorg dat je overlappend werkt zodat je niets overslaat. Maak steeds, tussen elke trek-baan je rakel schoon met je doek. Wanneer je helemaal beneden bent, ga je naar rechtsboven (je hebt immers al het vuil op de ruit naar de rechtersponning getrokken) en plaats je je rakel tegen de sponning aan. Trek nu van boven al het vuil naar beneden. Pak een nieuwe schone doek en poets in één beweging de alle sponningen schoon, in de volgende volgorde: Horizontaal boven (links naar rechts), links verticaal (boven naar beneden), rechts verticaal (boven naar beneden), horizontaal onder (links naar rechts).
Herhaal de rechterkant en de onderste horizontale sponning nog eens met een nieuwe doek.
Besproei het raam weer met vocht maar blijf een beetje uit de buurt van de hoeken. Het water kan namelijk vuil in de zeer diepe kieren van de sponningen naar beneden trekken. En dan heb je wederom vuil op je ruit.
TIP: uiteraard in het nooit verkeerd om vlak voordat de folie geplaatst wordt, tóch nog even snel de hoeken schoon te maken met een doek.

Vergeet niet eventuele kozijnen en betimmeringen om de ramen heen te reinigen en nat te maken zodat aanwezig stof niet per ongeluk met je montage onder de folie kan komen.

Gebouwen -positioneren
Grote vlakken zelfklevende folie zónder luchtkanalen plakken op gladde ondergronden zoals glas, is het makkelijkst wanneer je dit nat doet. Hierdoor glijdt de folie makkelijk in positie en kan je dus corrigeren waar je wilt. Ook zijn er geen luchtbellen en rakelstrepen te zien aan de andere kant van het glas.
Wel dien je een glijmiddel te gebruiken in je water, anders plakt de lijmlaag te snel. Als glijmiddel wordt vaak babyshampoo, scheerzeep of afwasmiddel gebruikt. Maar let op, er zou een kleine reactie kunnen ontstaan tussen je water in combinatie met het glijmiddel en de lijmlaag.
De ongeparfumeerde producten werken het beste. Een paar druppels toevoegen aan 1 liter water is voldoende. Er kunnen wel kleine witte belletjes ontstaan in indien je een verkeerd glijmiddel hebt gebruikt. Wij adviseren Film-On 600-FO355. 2 pompjes per liter water is vaak voldoende. Vermeerderen indien nodig. Let op: na 12 uur kan het aangelengde water gaan klonteren. Dus niet bewaren voor de volgende dag.
Indien de folie een sterke hechting heeft of de omgevingstemperatuur is hoog (denk aan de zomer), kan je naar eigen gevoel meer glijmiddel toevoegen om te snelle verdamping te voorkomen.

Ons advies:
600-FO355 Film-On gel: speciaal glijmiddel gel dat je aan je water toevoegt. 2 pompjes per liter; naar gelang de lucht droog is en het warm is, eventueel meer toevoegen.

Alternatief: 600-0314 Right-On Spray: Een kant en klaar applicatievloeistof dat sneller werkt dan water en zeep. Het laat folies glijden over een oppervlak en wanneer het vocht er onderuit wordt gerakeld, gaat het hechten. Bovendien zorgt het voor een betere hechting omdat er lichte oppervlaktereinigers in zitten. Werkt ook bij andere folies en lijmsoorten.
Let op: de hechting gaat zeer veel sneller dan normaal! Dus enige snelheid en vakkundigheid bij je installatie is belangrijk! Je kan de hechtsnelheid kan je vertragen door water toe te voegen.

Positioneer rakels
Wanneer de folie op de ruit is aangebracht, kan je het positioneren en laten glijden aangezien er vocht onder de folie zit. Nu moet de folie dus aangedrukt worden door zoveel mogelijk vocht er onder uit te duwen. Begin altijd vanaf het midden naar buiten. Maak als het ware een kruis, zodat het volledige oppervlak gelijkmatig verdeeld wordt in 4 delen en er geen spanning in de folie zit. Zo worden plooien aan de randen voorkomen.
Aan de randen zal het vocht er onderuit komen.

Het wegduwen van het vocht moet gelijkmatig gebeuren zodat de lijmlaag langzaam het glas raakt en er geen vochtophopingen ingesloten raken en achterblijven.
De volgende rakels zijn speciaal voor het positioneren:
150-052, 150-053, 300-RT01, 150-062, 150-060, 150-003, 150-002, 150-001, 150-021, 150-070

Image title

+31 499 375 500Image title

Laden
Laden